Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pomysł i przepis pochodzi z książki Tomka Jakubiaka - Jakubiak Lokalnie i powiem Wam, że serduszka są pycha - polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 gram serc drobiowych ( dałam 450 gram )
    3 szalotki
    2 łodygi selera naciowego (pominęłam bo moja rodzina ma na niego uczulenie )
    4 duże boczniaki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki sosu sojowego ciemnego ( użyłam 2 )
    Kieliszek koniaku
    Kilka listków lubczyku
    Szklanka bulionu drobiowego
    ½ szklanki śmietany 30 %
    1 łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz
    Bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca drobiowe kroimy na pół, oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

    Masło rozpuszczamy na patelni, dolewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojone w piórka szalotki, posiekany czosnek, pokrojony w plasterki seler i pokrojone serduszka – smażymy około 5 minut. Po tym czasie do serduszek wlewamy sos sojowy, bulion, koniak, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy serduszka około 30 -45 minut ( w zależności od tego jak miękkie serduszka chcemy mieć ).

    Kiedy serduszka zmiękną, a część sosu odparuje do sosu dodajemy posiekane listki lubczyku, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z2-3 minuty.

    Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy je na złoty kolor. Gulasz serwujemy z grillowaną bagietką.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować