Gulasz z papryką, groszkiem i pieczarkami

4 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką, pieczarkami i zielonym groszkiem. Nie może się nie udać, przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Można podawać go z ziemniakami, chlebem lub kaszą.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g chudej wieprzowiny
    1 czerwona papryka
    1 puszka zielonego groszku (można użyć również świeżego lub mrożonego)
    5-7 dużych pieczarek
    1 cebula
    Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka, mielona ostra papryka, mielony kminek
    Suszona natka pietruszki
    oliwa
    1 czubata łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Gulasz z papryką, groszkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso, obsmażone mięso przekładać do rondla. Na koniec, na tej samej patelni, podsmażyć cebulę i pieczarki, całość przełożyć do mięsa. Następnie na patelni podsmażyć paprykę. Mięso podlać około połową szklanki wody i dusić około 30-40 min. aż będzie miękkie. Wtedy dorzucić zarumienioną paprykę oraz zielony groszek i przyprawić do smaku. Gulasz wymieszać i dusić jeszcze 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka Groszek Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować