Gulasz z indyka

2 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z indyka to zdrowsza i szybsza w przygotowaniu, wersja gulaszu wieprzowego.
Filet z indyka przygotowany w ten sposób jest miękki i delikatny.
Tym razem zrobiłam bez dodatku warzyw, ale najczęściej dodaję marchewkę i paprykę.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. fileta z piersi indyka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki papryki wędzonej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka lubczyku
    2 liście laurowe
    2,5 szklanki gorącej wody
    1 czubata łyżka mąki
    kilka łyżek oleju
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z indyka 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.

    Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać wszystkie papryki, pieprz ziołowy i sól.
    Chwilę podsmażyć i dodać mięso.
    Mieszać, żeby mięso otoczyło się przyprawami. Smażyć kilka minut.
    Pod koniec smażenia dodać czosnek i lubczyk. Następnie dodać mąkę.
    Rozsypać ją równomiernie po mięsie i wymieszać, żeby dobrze się rozprowadziła.
    Kiedy mięso ładnie się podsmaży wlać gorącą wodę i dodać liście laurowe.
    Dodać też sos sojowy. Przykryć i dusić na małym ogniu.
  • Gulasz z indyka 2. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w większa kostkę.
    Dodać ją do mięsa i dusić jeszcze 40 - 45 minut. Do miękkości mięsa.
    Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować jeszcze około 5 minut, żeby sos się zredukował.
    Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować