Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)

  • wyświetlono: 513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje.

IMG_20200520_121554b
  • 80min

Składniki

(około 12 sztuk)
Pączki:
1 szklanka mleka w proszku (gładkiego)
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kaszy manny
ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej)
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Syrop:
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)

  • image-0oikf221. Przygotować syrop.
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć, a ogień zmniejszyć do minimum.
    (Kiedy będziemy moczyć pączki w syropie -powinien być on ciepły, ale nie gorący.)
  • image-27yav2y2. Przygotować mini pączki.
    Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną.
    Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę.
    (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.)
  • image-17uim1g3. Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze).
  • image-0p3dq4l4. Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe.
    (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)
    Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i umieścić w garnuszku z ciepłym syropem.
  • image-151ops65. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*).
    (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.)


  • 6. Pączki przechowywać w lodówce.
    Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami.
    Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami.

Porady

(*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie około 5 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatasyropPączkipączusiemleko_w_proszkugulab_jamanpakistańskie_pączki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

TORTOWE Z KREMEM I KRUSZONKĄ Z MLEKA W...

Ciasto tortowe, z kremem jogurtowym...

Krem cytrynowy z mleka w proszku

Dodane przez: PolskaGotuje

Lekki krem cytrynowy z mleka w proszku

Mleko w proszku ma jedyny niepowtarzalny...

Z mleka w proszku

Dodane przez: seline

CISTKA KULKI Z MLEKA W PROSZKU NA WAFLU

UWIELBIANE PRZEZ KAZDEGO Z DOMIESZKA...

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Wafle z masą z mleka w proszku (wersja II)

Do masy można dodać ulubione bakalie...

Wafle

Dodane przez: Aga2014

Wafle kakaowe z masą z mleka w proszku

Smaczne, domowe wafle

Polewa z mleka w proszku

Dodane przez: AnetaJ

Polewa z mleka w proszku

To idealna polewa do ciastek, do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE