Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest nie do opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (około 12 sztuk)
    Pączki:
    1 szklanka mleka w proszku (gładkiego)
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kaszy manny
    ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej)
    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
    Syrop:
    2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Syropy

Gulab jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0oikf22 1. Przygotować syrop.
    Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć, a ogień zmniejszyć do minimum.
    (Kiedy będziemy moczyć pączki w syropie -powinien być on ciepły, ale nie gorący.)
  • image-27yav2y 2. Przygotować mini pączki.
    Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną.
    Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę.
    (Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.)
  • image-17uim1g 3. Z gotowej masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze).
  • image-0p3dq4l 4. Pączki smażyć (partiami) w rozgrzanym (do około 130-150 stopni) tłuszczu do chwili, aż będą złoto-brązowe.
    (W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)
    Pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i umieścić w garnuszku z ciepłym syropem.
  • image-151ops6 5. Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*).
    (W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.)


  • 6. Pączki przechowywać w lodówce.
    Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami.
    Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami.

Porady

(*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie około 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować