Pączki arabskie z syropem migdałowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe w przygotowaniu i lekko "odchudzone" pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    1 szkl jogurtu naturalnego
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    ok.4 łyżki ciepłej wody
    szczypta soli

    syrop migdałowy
    1 szkl cukru
    3/4 szkl wody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ekstrakt migdałowy
    50 g zmielonych migdałów

    dodatkowo
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Syropy

Pączki arabskie z syropem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy gęsty syrop. Na koniec łączymy go z ekstraktem i mielonymi migdałami. Ciepłym polewamy pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt naturalny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować