"Grzybki z truskawkami i czarnym bzem"

0 (0 ocen)

  • 25 min

Grzybki smażyła mi kiedy byłam mała moja prababcia Stasia i choć wszyscy nazywają je placuszkami lub racuszkami dla mnie zawsze pozostaną Grzybkami :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 do 2 szklanek mąki (ilość mąki zależy od jakości mleka zsiadłego)
    1 szklanka truskawek pokrojonych w plasterki
    4 baldachimy czarnego bzu pozbawione zielonych końcówek
    Olej
    ½ szklani Cukru pudru różanego lub zwykłego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

"grzybki z truskawkami i czarnym bzem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do wysokiej miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia i szklankę mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany więc jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki. Kiedy ciasto jest już wyrobione dodajemy pokrojone truskawki i kwiaty czarnego bzu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki, smażymy około 3 minut z każdej strony. Placuszki zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odsączone grzybki przekładamy na talerzyk i obficie posypujemy je cukrem pudrem. Idealnie pasuje to cukier puder różany ale zwykły też spełni swoją rolę

Porady

Uwaga do ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ spowodowałoby to przypalanie na patelni placków a tego chcemy uniknąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mleko Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować