Cukier z bzem (lilakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty dobrze oczyścić z gałązek.
Opłukać i osuszyć.
W słoiku przekładać na przemian cukier i kwiaty bzu.
Odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
Cukier zrobi się wilgotny i mogą powstać grudki.
Następnie wyłożyć cukier razem z kwiatkami na blaszkę i odstawić najlepiej w słoneczne miejsce do wysuszenia.
Co jakiś czas przemieszać.
Podsuszony cukier zmiksować w blenderze.
Można to zrobić z kwiatkami lub bez.
Tak przygotowany cukier możemy długo przechowywać w zamkniętym słoiku.
Cukier może się zbrylać, dlatego przed każdym użyciem warto go ponownie zmiksować w blenderze.
Idealny do deserów oraz do herbatki w zimowe wieczory.
Komentarze