Cukier z bzem (lilakiem)

0 (0 ocen)

  • 36 godz.
  • Dla 1 osoby

idealny do deserów, lodów a także do posłodzenia herbaty w zimowe wieczory

  • 36 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki kwiatów bzu
    2,5 szklanki drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Cukier z bzem (lilakiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty dobrze oczyścić z gałązek.
    Opłukać i osuszyć.
    W słoiku przekładać na przemian cukier i kwiaty bzu.
    Odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
    Cukier zrobi się wilgotny i mogą powstać grudki.
    Następnie wyłożyć cukier razem z kwiatkami na blaszkę i odstawić najlepiej w słoneczne miejsce do wysuszenia.
    Co jakiś czas przemieszać.
    Podsuszony cukier zmiksować w blenderze.
    Można to zrobić z kwiatkami lub bez.
    Tak przygotowany cukier możemy długo przechowywać w zamkniętym słoiku.
    Cukier może się zbrylać, dlatego przed każdym użyciem warto go ponownie zmiksować w blenderze.
    Idealny do deserów oraz do herbatki w zimowe wieczory.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować