Grzybki marynowane w sosie słodko-kwaśnym z curry

3.89 (18 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szukając przepisu na zalewy do grzybów znalazłem przepis na zalewę słodko-kwaśną. Spróbowałem jej, ale coś mi brakowało więc zmodyfikowałem tą z internetu

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby około 1 kg (najlepiej małe)

    DO KAŻDEGO SŁOIKA ( 330ml)
    -4 plasterki marchewki
    -2 krążki sparzonej cebuli
    -pół łyżeczki gorczycy
    -mały kawałek liścia laurowego
    -szczypta pieprzu

    ZALEWA:
    -2 szklanki wody
    -1 szklanka octu
    -pół szklanki cukru
    -2 łyżeczki płaskie soli
    -pół łyżeczki curry (można dać 1, kwestia przypodobania do tej przyprawy)
    -1/5 łyżeczki papryki ostrej (można dać mniej)
Wystaw ocenę:

3.89 (18 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w sosie słodko-kwaśnym z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby czyszczę i wrzucam do wrzącej osolonej wody z odrobiną kwasku cytrynowego (na 2 litry około 1/5 łyżeczki), gotuję około 5 minut, następnie odcedzam i przelewam dokładnie zimną wodą .

    2.Krążki sparzonej cebuli układam na dno słoika wraz z plastrami marchewki i gorczycą. Wrzucam kawałeczek liścia laurowego i szczyptę pieprzu. Następnie wkładam grzyby do słoiczka zostawiając około 2cm przerwy. Zalewam to wszystko gorącą przygotowaną zalewą, po chwili stukam lekko słoiczkiem aby pęcherzyki powietrza wyleciały i dolewam zalewę. Jeżeli ktoś lubi bardziej intensywniejszy smak curry to może dać troszkę więcej, tak samo z ostrą papryką.

    3. Słoiki szczelnie zakręcam i układam (na dnie garnka ściereczka). Do garnka wlewam gorącą wodę i gotuję pod przykryciem około 15 minut (czas liczę od momentu zagotowania). Po 15 minutach wyłączam gaz i zostawiam jeszcze w gorącej wodzie na 5 minut. Wyciągam i przewracam do góry dnem.

    Smacznego.

    Jeżeli zostanie mi zalewa to gorącą wlewam do słoika, zakręcam i po wystygnięciu wstawiam do lodówki. Zalewę używam do następnej porcji grzybków.

Porady

Jeżeli grzyby są mocno zabrudzone, to do ciepłej wody dodaje łyżeczkę mleka w proszku (mieszam grzyby), następnie przepłukuję czystą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować