Grzybki

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

kruche ciastka napełnione kremem z polewą czekoladową

  • 6 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki
    30 gad masła
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    15 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 białko
    2 łyżki suchego maku
    Masa:
    1/2 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    2 opakowania budyniu waniliowego
    10 gad mielonych orzechów
    1 1/2 kostki masła
    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka cukier puder i cukier waniliowy miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie i siekam z wiórkami masła. Dodaję utarte żółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku. Kapelusze i spody piekę 10 min w 180' C zaś nóżki 15 min w 180'C. Gorące i upieczone zdejmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam pół szklanki i rozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze grzybków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować