Grzebyki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
2.Masa makowa: Do maku dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, cukier oraz bakalie. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Mieszamy.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkujemy tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zawijamy 2x. Odcinamy pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroimy na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinamy na brzegu. Z pozostałym ciastem zrobimy to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze