Grzebyki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    200 ml mleka,
    25g świeżych drożdży,
    1 jajko,
    1 łyżka cukru kryształu,
    1 łyżka cukru waniliowego,
    50g masła,
    2,5 szklanki mąki,
    szczypta soli,
    Masa makowa:
    200g maku mielonego,
    50 g margaryny,
    2 jajka,
    100g bakalii (rodzynek, płatków migdałowych, orzechów),
    100 g cukru,
    kilka kropli olejku migdałowego,
    Dodatkowo:
    50g orzechów włoskich,
    jajko do posmarowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grzebyki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masa makowa: Do maku dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, cukier oraz bakalie. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Mieszamy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkujemy tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zawijamy 2x. Odcinamy pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroimy na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinamy na brzegu. Z pozostałym ciastem zrobimy to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować