Grysikowiec na miodzie z wiśniami i orzechami

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto im starsze tym lepsze,pycha

Składniki:

  • CIASTO,
    3 szk mąka pszenna,
    3/4 szk cukier,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 szt jajko,
    120 g zimnej margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżki miód,
    10 łyżek mleko,

    Krem grysikowy,
    0,5 l mleko,
    0,5 szk cukier,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    75 ml kasza manna błyskawiczna,
    1 kostka margaryna Palma z Murzynkiem
    5 łyżek sok z cytryny,
    1 słoik powidła śliwkowe,
    100 g posiekanych orzechów włoskich,
    1 l słoik kompotu z wiśni,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Grysikowiec na miodzie z wiśniami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier,sodę oczyszczoną,jajko,pokrojoną w kostkę margarynę,miód,mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki.Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm,(tylko na spód blachy,bez brzegów).Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia.Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy;z 0,5 l mleka odlać pół szklanki.W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę .Do reszty mleka dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min.Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości ,dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem.Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek,połowa powideł śliwkowych,połowa pokrojonych orzechów,połowa wiśni,połowa kremu ,drugi placek,powidła,orzechy,wiśnie,krem i przykrywamy trzecim plackiem.Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.
    Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować. Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować