Ciasto z wyczuwalnym aromatem miodu i przyjemnie chrupiącymi orzechami na wierzchu. Pieczone zazwyczaj jesienią, gdy mamy wysyp orzechów włoskich. Dla amatorów orzechów polecam cały rok!
Orzechowiec na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj mąkę, cukier, jajka i posiekaną margarynę.
2.W garnuszku podgrzej 2 łyżki mleka z miodem. Gdy miód się rozpuści, podgrzewaj jeszcze chwilę. Następnie zdejmij garnuszek z ognia, dodaj sodę oczyszczoną (mleko będzie się pienić) i wymieszaj dokładnie.
3.Dodaj mleko z miodem i sodą do ciasta, wymieszaj dokładnie mikserem. W efekcie powinieneś uzyskać ciasto o niebyt zwartej konsystencji.
4.Przygotuj nadzienie. Stop masło na patelni. Dodaj cukier oraz miód i poczekaj, aż się skarmelizuje. Tak przygotowaną masę wymieszaj z orzechami, tak aby były dkoładnie obtoczone.
5.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dużą prostokątną formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na spód wylej ciasto, na wierzchu równomiernie rozłóż masę orzechową. Piecz około 40 minut do suchego patyczka. Jeśli orzechy za bardzo się zrumienią podczas pieczenia, przykryj ciasto folią aluminiową.
Komentarze