ni to ciasto , ni to deser po prostu grysikowiec. dla tych , którzy szybko lubią wyczarować dużą blachę słodkości. jest naprawdę pyszny i posmakuje nawet tym , którzy na słowo grysik dostają gęsiej s
20 min
Składniki:
4 szklanki mleka
1 szklanka grysiku
1 cukier waniliowy
kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
ok 350 g herbatników ( 60 sztuk)
do dekoracji :
100 g czekolady
1/2 kostki masła
wiórki kokosowe ok 50 g
1.mleko zagotowuje z cukrem i cukrem waniliowym. wsypuje grysik , gotując na małym ogniu mieszam aż zgęstnieje. zdejmuję z ognia, dodaje kostkę masła i mieszam do połączenia. dziele na 2 części , do jednej dodaje kakao.
blachę wykładam papierem, układam 1 warstwę herbatników. na herbatniki wylewam masę z kakao , na niej układam herbatniki ( 2ga warstwa), następnie wylewam białą masę i układam ostatnią warstwę herbatników. zostawiam do stężenia i wystudzenia.
wiórki kokosowe prażę na suchej patelni.
w rondelku topię 1/2 kostki masła z czekoladą, studzę. gdy polewa zaczyna tężeć wylewam na herbatniki i posypuje wiórkami. wstawiam do lodówki
Komentarze