Gryczane ciasto z burakami kakaowe z posmakiem wiśni i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy olej rzepakowy, miksujemy. W trakcie dodajemy po jednym jajku.
Suche składniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy je do masy buraczanej. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam blaszki 20x20 cm), pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.
2.Dżem przekładamy do rondelka, podgrzewamy by stał się bardziej płynny.
Kaszę gryczaną niepaloną prażymy na patelni, na łyżeczce oleju rzepakowego, tak długo aż się zezłoci.
Rozpuszczonym dżemem polewamy ciasto, na końcu obsypujemy je podprażoną kaszą.
Komentarze