Gryczane ciasto z burakami kakaowe z posmakiem wiśni i posypką

4 (1 ocen)

Hmmm, w sumie nie mam co napisać, wszystko zostało "powiedziane" w tytule :)Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 300g buraków
    150g oleju rzepakowego
    5 jajek
    300g maki gryczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
    100g kakao gorzkiego
    250-300g cukru lub ksylitolu

    dodatkowo:
    250g dżemu wiśniowego
    3-5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Gryczane ciasto z burakami kakaowe z posmakiem wiśni i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy olej rzepakowy, miksujemy. W trakcie dodajemy po jednym jajku.
    Suche składniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy je do masy buraczanej. Wszystko miksujemy. Ciasto przelewamy do formy (ja użyłam blaszki 20x20 cm), pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
    Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy.
  • 2. Dżem przekładamy do rondelka, podgrzewamy by stał się bardziej płynny.
    Kaszę gryczaną niepaloną prażymy na patelni, na łyżeczce oleju rzepakowego, tak długo aż się zezłoci.
    Rozpuszczonym dżemem polewamy ciasto, na końcu obsypujemy je podprażoną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować