Gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając...
przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane winogrona aż zostaną same pestki i skórki...
gruszki obrać ze skórki, pokroić w kawałeczki, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać sok z przetartych winogron - winogrona i gruszki były bardzo słodkie więc tylko tyle cukru dodałam...
na średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia...
tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia...
na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną...
na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę...
ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej i będą jak upieczony spód...
galaretkę wsypać do szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki...
śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną...
bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą...
Komentarze