W-Z z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 3638 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne,proste w wykonaniu ciasto i krem.Efekt końcowy i smak ciasta wynagrodzi nam czas włożony w jego wykonanie.Polecam!

Agnieszka  Rec
  • 100min

Składniki

Ciasto na W-Z:
10 jajek
30 dag cukru pudru
1 1/4 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
Krem:
1 l śmietany kremówki 30%
1 śnieżka
1 łyżeczka żelatyny
1 galaretka cytrynowa
2 pełne łyżki cukru pudru
Polewa:
14 kopiatych łyżeczek cukru
14 łyżeczek wody
1/2 margaryny
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
0,5 l dżemu wiśniowego
do dekoracji:suszona żurawina lub wiśnie kandyzowane

Sposób przygotowania przepisu:

W-Z z bitą śmietaną

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,gdy ubite powoli dodawać cukier puder i dalej ubijać,następnie żółtka,olej ciągle ubijając.Wszystkie sypkie składniki razem przesiać i wymieszać dokładnie ciasto.Wlać do przygotowanej wcześniej blachy i piec wkładając ciasto do zimnego piekarnika w temperaturze 180 stopni ok.30 min.Ciasto jest gotowe gdy patyczek jest suchy.Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.
    Masa:
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody ,pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach(śmietana powinna być zimna)ze śnieżką (w proszku) i cukrem pudrem.Do ubitej śmietany dodać powoli tężejącą galaretkę z żelatyną.Odrobinkę masy pozostawiamy na kleksiki na wierzch W-Z.
    Składanie placka:ciasto W-Z posmarować 1/2 dżemu wiśniowego-bita śmietana-placek W-Z posmarowany (stroną do środka )1/2 dżemu wiśniowego-polewa czekoladowa(tężejąca).Ciasto włożyć do lodówki na parę godzin.Po wyciągnięciu z lodówki kroimy W-Z na kwadraty na wierzchu robimy kleksa z bitej śmietany i zdobimy żurawiną lub wiśnią.
    Polewa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.gorącej wody,ostudzić dokładnie mieszając.Cukier zagotować z wodą,następnie dodać margarynę,kakao ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Do przestudzonej polewy dajemy tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciebita śmietanadżem wiśniowyciasto dla gościciasto do niedzielnej kawyciasto w-z

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r4xn0l

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gofry z bitą śmietaną

Takie gofry kojarzą mi się z wakacjami...

sernik

Dodane przez: lukasz0210

Sernik z bitą śmietaną

Sernik jest nieodłączną potrawą...

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: elagie

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Najlepsze ciasto z truskawkami,...

Karmelowiec z bitą śmietaną

Dodane przez: Goszka

Karmelowiec z bitą śmietaną

Popularne ciasto, w którym kremowa...

szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Szarlotka z bitą śmietaną

Klasyczna, na biszkopcie z musem...

image-0t46590

Dodane przez: Anika84

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Spora porcja pysznych ptysi jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE