Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To pierwszy z nich.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg twardych gruszek
10 goździków
1,5 szklanki octu winnego
250 g cukru
50 g świeżego imbiru
laska cynamonu
1,5 szklanki wody
1 cytryna
szczypta gałki muszkatołowej
Gruszki imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki.
Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne.
Z octu, 1,5 szklanki wody i cukru przygotowałem zalewę. Dodałem przyprawy i skórkę cytrynową, zagotowałem, zdjąłem z ognia. Połówki gruszek naszpikowałem goździkami, włożyłem do zalewy. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełożyłem gruszki do wyparzonych słoików. Zalewę gotowałem następne 30 minut.
Gorącym płynem zalałem owoce w słoikach, tak aby były w całości przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąłem.
Komentarze