Grochówka

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca i aromatyczna grochóweczka. Tak duża ilość wystarczy dla wielu osób i zaspokoi głód. Jest pyszna i moja rodzina za nią przepada.

Składniki:

  • - 500 g grochu łuskanego połówek
    - 3 duże wędzone kości wieprzowe
    - 1 kostka rosołowa
    - 250 g wędzonego boczku
    - 500 g kiełbasy wędzonej
    - 6 dużych ziemniaków
    - 2 duże marchewki
    - 2 cebule
    - 2 liście laurowe
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - ok. 3 łyżki majeranku
    - sól, pieprz
    - olej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy i zalewamy ok. 1,5l wody, solimy łyżką soli i gotujemy do miękkości. Odstawiamy.
  • 2. Kości zalewamy 4 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy obieramy mięso i kroimy je na małe kawałki.
  • 3. Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru z kości.
  • 4. Boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju, dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę i razem przesmażamy.
  • 5. Boczek, cebulę, kiełbasę, mięso z kości wędzonych i groch dodajemy do warzyw. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Chwilę razem gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować