Grissini z ziarnem sezamu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne , chrupiące paluchy . Idealny dodatek do zup lub sosów , ale również wyśmienicie smakują jako osobna przekąska np. w podróży . Polecam gorąco !

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży

    2,5 szklanki mąki pszennej

    niepełna szklanka ciepłej wody

    0,5 łyżeczki cukru

    0,5 łyżeczki soli

    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 jajko

    ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grissini z ziarnem sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grissini 1. Mąkę przesiewamy , dodajemy sól i cukier . Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą ( nie gorącą ! ) i 2 łyżkami oliwy z oliwek . Dokładnie mieszamy by drożdże się rozpuściły .

    Mieszankę z drożdżami wlewamy do mąki . Dokładnie zagniatamy . Ciasto ma być miękkie i sprężyste . Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by trochę podrosło na ok. 1 godzinę .

    Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. i tniemy na długie paseczki szerokości 1,5 cm . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na pół godziny by podrosło .

    Przed pieczeniem paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15-20 min. do złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować