Grissini z ziarnem sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy , dodajemy sól i cukier . Drożdże rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą ( nie gorącą ! ) i 2 łyżkami oliwy z oliwek . Dokładnie mieszamy by drożdże się rozpuściły .
Mieszankę z drożdżami wlewamy do mąki . Dokładnie zagniatamy . Ciasto ma być miękkie i sprężyste . Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by trochę podrosło na ok. 1 godzinę .
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. i tniemy na długie paseczki szerokości 1,5 cm . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na pół godziny by podrosło .
Przed pieczeniem paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15-20 min. do złotego koloru .
Komentarze