Grissini

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Oryginalna włoska przekąska, jednak zmodyfikowana przeze mnie. Pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    40 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki oregano
    1 łyżka przyprawy kebab - gyros
    1 łyżka czosnku granulowanego
    pół łyżeczki soli morskiej
    ketchup do posmarowania paluszków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy ją z solą. Pośrodku robimy niewielki dołek.
    Drożdże kruszymy do ciepłej wody, mieszamy i wlewamy do mąki. Zasypujemy cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Do małej miseczki wsypujemy oregano, sól morską, przyprawę kebab - gyros i czosnek granulowany. Mieszamy ze sobą i wsypujemy do rozczynu. Dodajemy również oliwę i wyrabiamy ciasto.
    Można dodać odrobinę wody (jeśli jest za bardzo zbite) lub podsypać mąką (gdy jest za rzadkie). Ale mnie wyszło idealne. Bardzo szybko się wyrobiło (ok. 2 minuty).
    Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swą objętość (ok. 40 minut).
    Następnie na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto, oddzielamy po kawałeczku i formujemy cienkie paluchy.
  • 3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą porcję pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
    Ja jednej porcji nie smarowałam i wyszła trochę blado.
    Natomiast drugą porcję paluszków posmarowałam ketchupem i wyszły wyśmienite!

Porady

Można użyć dowolnych przypraw, mieszanek ziół itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować