1.Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy ją z solą. Pośrodku robimy niewielki dołek.
Drożdże kruszymy do ciepłej wody, mieszamy i wlewamy do mąki. Zasypujemy cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
2.Do małej miseczki wsypujemy oregano, sól morską, przyprawę kebab - gyros i czosnek granulowany. Mieszamy ze sobą i wsypujemy do rozczynu. Dodajemy również oliwę i wyrabiamy ciasto.
Można dodać odrobinę wody (jeśli jest za bardzo zbite) lub podsypać mąką (gdy jest za rzadkie). Ale mnie wyszło idealne. Bardzo szybko się wyrobiło (ok. 2 minuty).
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swą objętość (ok. 40 minut).
Następnie na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto, oddzielamy po kawałeczku i formujemy cienkie paluchy.
3.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą porcję pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Ja jednej porcji nie smarowałam i wyszła trochę blado.
Natomiast drugą porcję paluszków posmarowałam ketchupem i wyszły wyśmienite!
Porady
Można użyć dowolnych przypraw, mieszanek ziół itp.
Komentarze