doskonałe do pochrupania w każdej chwili:))) szkoda tylko, że tak szybko znikają ze stołu ;)
60 min
Składniki:
Składniki na około 55 długich grissini:
15 g drożdży
½ łyżeczki cukru
¾ szklanki gorącej wody
410 g mąki
1 czubata łyżeczka soli
3 łyżki oleju
90 g sera żółtego startego na tarce o małych oczkach
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
1 średniej wielkości cebula
mąka do zagniatania ciasta i wałkowania
Grissini z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
2.Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
3.Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), przyprawę, sól, olej, ser żółty, cebulkę, delikatnie mieszamy ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy.
4.Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią.
5.Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).
Komentarze