GRANOLA NA ŚNIADANIE I DO DESERÓW

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Granola doskonale nadaje się na szybkie śniadania z jogurt naturalnym. Świetna także do warstwowych deserów z musem lub bitą śmietaną. Granola doskonale komponuje się z różnymi owocami, a sama w sobie jest pyszna, chrupiąca i nie można się od niej oderwać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -120 g słonecznika
    - 80 g sezamu jasnego
    - mus jabłkowy z dwóch średnich jabłek
    - 500 g płatków owsianych
    - 100 g grubych wiórków kokosowych
    - 150 g płatków migdałowych
    - 3 łyżki miodu
    - 3 łyżki jasnego brązowego cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 4 łyżki oleju rzepakowego
    - 250 g chipsów bananowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Granola na śniadanie i do deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika i sezamu. Nastawić piekarnik na 170 stopni C aby się nagrzał.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i zrobić mus- zblendować lub zetrzeć na drobnej tarce.
  • 3. Do dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki łącznie z podprażonymi nasionami i musem oprócz chipsów bananowych. Dobrze wymieszać.
  • 4. Całość rozdzielić na dwie części i umieścić na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni blach.
  • 5. Piec góra- dół w temperaturze 170 stopni C przez 50 minut najpierw jedną blachę, potem drugą blachę. W trakcie pieczenia kilka razy przemieszać.
  • 6. Po wystudzeniu całość pomieszać z pokruszonymi chipsami bananowymi. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować