Sos wiśniowy do deserów

0 (0 ocen)

Pyszny słodki sos do naleśników i gofrów, ale też do ciast, lodów, kremów czy sernika.

Składniki:

  • wiśnie 2 kg
    cukier żelujący 3 szkl.
    cukier waniliowy do smaku
    galaretka wiśniowa 2 op.
    cytryny 2-3 duże
    woda 3 szkl.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Sos wiśniowy do deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0utybh0 1. Owoce przebrać, umyć, wydrylować i zasypać w garnku cukrem żelującym.
    Wymieszać z sokiem ze świeżych cytryn i startą skórką cytrynową do smaku.
    Odstawić do lodówki na 12-24 godziny co jakiś czas mieszając.

    Postawić garnek na średnim płomieniu, zagotować całość i ogrzewać przez ok. 20 minut, aż owoce zmiękną - dodać cukier waniliowy oraz 1-2 szkl. gorącej wody. Zmiksować do uzyskania gładkiego musu.
    Galaretkę wiśniową zalać szkl. zimnej wody, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.

    Dodać do gorącego musu dodać namoczoną galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Ogrzewać 2-3 minuty nie dopuszczając do silnego wrzenia.

    Sosem wiśniowym napełnić średnie i małe słoiczki, szczelnie zakręcić i odwrócić dnem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować