Golonka z kapustą z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szybkowara włożyć oczyszczoną z włosia golonki, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę 4 szklanki, po zasyczeniu pary gotować 60 minut, wystudzone golonki wyjąć z szybkowara na talerz, wywar z szybkowara wylać do naczynia, zostawić.
3.Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką, w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso, wsypać paprykę, dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek dodać do mięsa.
4.Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.
Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem.
Komentarze