Gołąbkowy kociołek

5 (163 ocen)

Potrawa jednogarnkowa zainspirowana przepisami na zupę gołąbkową, znalezionymi na PP :)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (szynka wieprzowa)
    2 cebule
    1 główka młodej kapusty (nieduża)
    ok.30dag mrożonej włoszczyzny
    2 puszki pomidorów krojonych
    2 kostki rosołowe
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka ryżu
    1 czubata łyżka majeranku
    sól, pieprz
    posiekana zielona pietruszka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbkowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju w dużym garnku (5-litrowym lub większym). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i rozdrabniamy je na grudki. Smażymy razem, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy zamrożoną włoszczyznę, mieszamy i nadal smażymy.
  • 2. Kapustę oczyszczoną z wierzchnich liści kroimy na połowy i każdą połówkę w cztery "cząstki", a następnie na paseczki.
    Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy pod przykryciem, aż całość się zagotuje.
  • 3. Dodajemy pomidory z puszki, kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 4. Dolewamy ok.1,5 litra wrzącej wody i wsypujemy ryż. Mieszamy i gotujemy 15-20 minut, często mieszając. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
    Potrawa powinna mieć konsystencję zbliżoną do bigosu. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymujemy 6-8 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować