Gołąbkowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju w dużym garnku (5-litrowym lub większym). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i rozdrabniamy je na grudki. Smażymy razem, aż mięso straci różowy kolor. Dodajemy zamrożoną włoszczyznę, mieszamy i nadal smażymy.
2.Kapustę oczyszczoną z wierzchnich liści kroimy na połowy i każdą połówkę w cztery "cząstki", a następnie na paseczki.
Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy pod przykryciem, aż całość się zagotuje.
3.Dodajemy pomidory z puszki, kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
4.Dolewamy ok.1,5 litra wrzącej wody i wsypujemy ryż. Mieszamy i gotujemy 15-20 minut, często mieszając. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Potrawa powinna mieć konsystencję zbliżoną do bigosu. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymujemy 6-8 porcji.
Komentarze