5.Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
6.Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.
7.Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.
8.Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
9.Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Komentarze