Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona i do mrożenia gołąbki

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gołąbki są pyszne i także jest bardzo prosty sposób na sparzenie kapusty w mikrofalówce i również na zamrożenie gołąbków........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta płaska na gołąbki 2 sztuki,
    ryż ugotowany 3 woreczki,
    mielona łopatka 70 dag,
    cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki,
    papryka słodka 1 łyżka,
    papryka ostra 2 łyżeczki,
    papryka 2 sztuki mniejsze,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    jajka 2 sztuki "M",
    przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
    kucharek 2 łyżki,
    natka pietruszki 1 pęczek,
    woda 2 litry,
    ziele angielskie 5 sztuk,
    liście laurowe 2 sztuki,
    mąka 4 łyżki,
    koncentrat pomidorowy 100 gram,
    śmietana 12% 100 gram,
    sól 1-2 łyżeczki
    woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona i do mrożenia gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 1. Kapusta płaska do gołąbków, wyciąć ostrym nożem głąb z kapusty, użyłam 2 główki aby mieć do zamrożenia porcję gołąbków.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 2. Kapustę opłukać, osobno główki włożyć do mikrofalówki na około 5-7 minut na najwyższej mocy, liście z kapusty łatwo odchodzą.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 3. Z liści kapusty nożykiem ścinać na płasko gruby nerw.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 4. Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, paprykę, ząbki czosnku, paprykę słodką i ostrą.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 5. Wystudzoną cebulę dodać do miski z mięsem mielonym, przyprawą do wieprzowiny, kucharkiem, ugotowanym ryżem, jajkiem, natką pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 6. Na liście kapusty nakładać porcję farszu, ciasno zawijać liście.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 7. Do zamrożenia gołąbki surowe układam w pojemniku, chowam do worka foliowego i do zamrażarki, po odmrożeniu są jak świeżo przygotowane i gotowe do gotowania.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 8. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać gołąbki, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar.
  • Gołąbki z szybkowara-w mikrofali kapusta parzona 9. Po zasyczeniu pary gotować gołąbki z 30 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i rano wyjmuję) i wyjąć je na talerz, wywar wylać do garnka, dodać wodę, mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy, sól, postawić garnek na ogniu i mieszać rózgą do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować