GOŁĄBKI GIGANTY Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ Z MIKROFALI

4.51 (146 ocen)

  • 2 godz.

Gołąbki w jednym zawijaniu,kapustą włoską, na obiad lub przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg. mięsa mielonego z szynki
    -1 kapusta włoska
    -1 op. ryżu tj.400 g.
    -3 cebule
    -sól, pieprz, papryka ostra mielona
    -1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    -natka pietruszki-posiekana
    -Fix- Smażony ryż po chińsku+1/3 szklanki wody
    -olej do smażenia
    -masło do smarowania naczyń żaroodpornych
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki giganty z kapustą włoską z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Składniki na gołąbki.
  • gotowanie kapusty 2. Kapustę, obrać z góry,wyciąć trochę głąb. Wstawić do mikrofalówki i gotować po ok.3 min.
  • szykowanie liści kapusty 3. Zdejmować liście, obcinać grube nerwy. Główkę dalej gotować i stopniowa zdejmować liście.
  • stygnięcie kapusty 4. Odkładać do przestygnięcia.
  • ugotowany ryż 5. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ale gotować z 2 min. krócej. Wyjąć i odcedzić na durszlaku.
  • smażenie mięsa 6. Mięso usmażyć na oleju, przyprawić -solą, pieprzem, papryką.Wlać rozrobiony fix i chwilę pogotować, mieszając.
  • smażenie cebuli 7. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec dodać pietruszkę i wymieszać. Przerzucić do mięsa.
  • farsz 8. Wymieszać ryż z mięsem, można doprawić.
  • formowanie gołąbków 9. Miseczki posmarować masłem.Wyłożyć liśćmi a w środek włożyć farsz z ryżu i mięsa. Przykryć liśćmi kapusty.Poukładać wiórki masła.
  • upieczony gołąbek 10. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. w 175*. Jak kapusta będzie przypieczona, to przykryć folią aluminiową.
  • wyłożony gołabek 11. Przed podaniem, obrócić na talerz do góry nogami.
  • gołąbek 12. Podawać polane sosem pomidorowym, lub ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować