Gołąbki z suchą kaszą i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czasem poszukujemy dań takich gdzie coś możemy sobie uprościć, u mnie takim daniem ostatnio okazały się gołąbki, do których dodajemy suchą kaszę i ryż, może wymaga to później trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
    1 cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz
    1/2 szkl suchego ryżu
    1/2 szkl suchej kaszy gryczanej
    1/2 szkl wody

    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    dla wzbogacenia smaku polecam odrobinę vegety
    500ml passaty pomidorowej
    300ml bulionu (około)
    1 duża kapusta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z suchą kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę wkładamy do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.
    2. W misce umieszczamy mięso, cebule pokrojoną w kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy.
    3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka.
    4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się nie przypaliły, następnie układamy na nich gołąbki, niezbyt ciasno gdyż troszkę spęcznieją podczas gotowania.
    5. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, vegetę, passatę pomidorową, bulion. Całość gotujemy na malutkim ogniu, aż się ugotują, w razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody aby były okryte. Sos nabierze smaku w czasie gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować