GOŁĄBKI Z RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gołąbki, gołąbeczki kto lubi ręka do góry dla chętnych przepis będzie pod podanym linkiem oraz wstawię filmik jak prawidłowo zawijać gołąbki aby farsz nie uciekał

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g mięsa z łopatki wieprzowej,
    2 szklanki ryżu,
    0,5 szklanki kaszy gryczanej,
    1 kapusta słodka 2,5 kg,
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
    5 dużych ząbków czosnku,
    2 łyżki majeranku,
    0,5 łyżki pieprzu czarnego,
    1 łyżka soli drobnej,
    0,5 łyżki czosnku staropolskiego,
    0,5 łyżki papryki wędzonej mielonej
    sos do gołąbków :

    3 szklanki przegotowanej zimnej wody,
    2 koncentraty pomidorowe 30 % każdy 160 g,
    3 liście laurowe,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka soli drobnej
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z ryżem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Na początek ugotować ryż razem z kaszą gryczaną i sparzyć kapustę, odstawić do ostygnięcia
  • gołąbki 2. Gdy już wszystko przestygło, mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Wszystko przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać na jednolitą masę
  • gołąbki 3. Z przygotowanego farszu i ostygniętych liści kapusty przygotować gołąbki najpierw z liści wycinać twardą część filmik znajduje się na moim kanale na YT pod nazwą kuchnia domowa agi
  • gołąbki 4. Przygotowane gołąbki zalać sosem pomidorowym dodając ziela i liście laurowe. Wstawić zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować 2,5 godziny do miękkości wierzchniej kapusty
  • gołąbki 5. Gołąbki gotowe można podać z ulubionym pieczywem lub do ziemniaków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować