Gołąbki z sosem podpinkowym (opieńkowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb i delikatnie oddzielić liście. Zagotować wodę i obgotować liście, wyjąć, ostudzić, następnie z każdego odciąć nerw. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Ryż i kaszę ugotować na półtwardo, następnie dodać surowe mięso i boczek oraz podsmażoną cebulką. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść nałożyć przygotowany farsz i zawinąć gołąbki. Dno żaroodpornego naczynia natłuścić np. olejem, ułożyć kilka liści kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), a następnie ciasno ułożyć gołąbki. W zależności od wielkości naczynia 2-3 warstwy, wierzch również przykryć liśćmi i zalać bulionem. Wstawić do rozgrzanego do ok 180 stopni C piekarnika i piec pod przykryciem ok. 1,5 godz.
Sos: Umyte dokładnie grzyby pokroić i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Podgotowane grzyby odcedzić. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i dodać podpinki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną ostrej papryki, dusić około 15 min. Następnie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przykryć, po ok. 10-15 minutach sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
Przygotowane gołąbki polać sosem. Smacznego!
Komentarze