Gołąbki z sosem podpinkowym (opieńkowym)

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Pyszne, tradycyjne gołąbki podane z sosem podpinkowym. Takie gołąbki pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Gołąbki:
    • 1 główka średniej kapusty,
    • 60 dag mielonego mięsa (szynka, łopatka),
    • 10 dag surowego zmielonego boczku,
    • 30 dag ryżu,
    • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej,
    • 1 cebula,
    • oliwa,
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Ok. 1-2 litrów bulionu (najlepszy byłby rosół np. z pozostałego obiad),
    Sos:
    • ok. 30 dag świeżych podpinek,
    • 1 mała cebula,
    • oliwa,
    • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
    • sól, pieprz, ostra papryka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z sosem podpinkowym (opieńkowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb i delikatnie oddzielić liście. Zagotować wodę i obgotować liście, wyjąć, ostudzić, następnie z każdego odciąć nerw. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Ryż i kaszę ugotować na półtwardo, następnie dodać surowe mięso i boczek oraz podsmażoną cebulką. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść nałożyć przygotowany farsz i zawinąć gołąbki. Dno żaroodpornego naczynia natłuścić np. olejem, ułożyć kilka liści kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), a następnie ciasno ułożyć gołąbki. W zależności od wielkości naczynia 2-3 warstwy, wierzch również przykryć liśćmi i zalać bulionem. Wstawić do rozgrzanego do ok 180 stopni C piekarnika i piec pod przykryciem ok. 1,5 godz.
    Sos: Umyte dokładnie grzyby pokroić i zalać wodą, gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Podgotowane grzyby odcedzić. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i dodać podpinki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną ostrej papryki, dusić około 15 min. Następnie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Przykryć, po ok. 10-15 minutach sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
    Przygotowane gołąbki polać sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować