Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko. cebulę posiekaną w kostkę podsmażyć z mięsem na patelni. Dodać ugotowany ryż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście. Pościnać zgrubiałe części. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wkładać liście na około minutę aby zmiękły. Kilka sparzonych liści odłożyć do wyłożenia dna garnka.
3.Na sparzone liście nakładać farsz, zwijać gołąbki. W dużym garnku położyć na spód liście kapusty, a na nich układać dość ciasno gołąbki. Oprószyć z wierzchu przyprawa uniwersalna i wlać około 0.5 litra wody. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Około 1.5 godziny. Podawać polane sosem pomidorowym i posypane koperkiem.
4.Sos pomidorowy:
Pomidory pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek, Dodajemy 3 szczypty oregano, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość skórki z cytryny, następnie dodajemy pomidory wraz z sosem. Dodajemy trochę wody, doprawiamy solą, białym pieprzem, ostrą papryką i odrobiną cukru. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Komentarze