Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Są szybkie i łatwe do przygotowania. Moja rodzina je uwielbia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    600g kapusty,
    1 saszetka ryżu (100g),
    2 łyżki kaszy manny,
    2 jajka,
    1/2 szklanki mąki,
    woda,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Sos pomidorowy:
    1/2 cebuli,
    5 łyżek wody,
    100 ml keczupu łagodnego,
    1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    bazylia suszona.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieramy na tarce o dużych otworach. Solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy powstały sok.
  • 2. Do kapusty dodajemy mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy owalne kotlety. Obtaczamy je w mące.
  • 3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy gołąbki na rumiano z dwóch stron. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak by były zanurzone) i gotujemy około 30 minut.
  • 4. Sos: Cebulę kroimy w kostkę. Na maśle szklimy cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy wodę, keczup oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku bazylią, solą oraz pieprzem.
  • 5. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować