Gołąbki z młodej kapusty pieczone w brytfannie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z młodej kapusty najlepsze gołąbki, pieczone w brytwannie w piekarniku są mięciutkie, aromatyczne, nam smakują również na zimno, z reszty farszu smażę kotlety na patelni..........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula 3 sztuki większe, czosnek 5 ząbków, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka

    ryż 4 woreczki po 100 gram, kucharek 4 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

    kapusta młoda 3 główki większe,
    woda 1 litr,
    przyprawa w płynie 3 łyżki,
    olej do wysmarowania 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty pieczone w brytfannie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 1. Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę i chwilkę razem podsmażać, wystudzić.
  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 2. Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników.
  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 3. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku kapustę i ściągać z główki kapusty liście, z wystudzonych ścinać nożykiem gruby nerw.
  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 4. Na każdy liść nakładać farsz i ciasno zawijać liście.
  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 5. Brytwanna z pokrywką, brytwannę wysmarować olejem, na dnie rozłożyć nie potrzebne liście, na liściach układać zawinięte gołąbki.
  • Gołąbki z młodej kap[usty pieczone w brytfannie 6. Na gołąbkach położyć resztę liści, wlać wodę z przyprawą w płynie, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół 40 minut, potem zdjąć pokrywkę i w termoobiegu na 160C piec 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować