Bardzo smaczne, delikatne gołąbki z nadzieniem mięsno-ryżowo-paprykowym z dodatkiem śmietany, przygotowane w szybkowarze są szybko gotowe.........SMACZNEGO!!!
Gołąbki z mięsno-paprykowe z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty (odmiana płaska do gołąbków) wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z olejem i zdejmować z główki sparzone liście, z wystudzonych ściąć nożykiem gruby nerw.
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, cebulę pokrojoną, paprykę pokrojoną w kostkę, kucharka, sól, pieprz mielony, jajka, śmietanę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić.
3.Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony.
4.Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu [pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają się przy wyjmowaniu), gołąbki wyjąć do miski, wywar wlać do garnuszka i można zrobić sos.
Komentarze