Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w sosie pieczarkowym

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Do tego przepisu nie byłam kompletnie przekonana! Ale spróbowałam i... Są obłędne! Mama jak zwykle miała rację! Gorąco wszystkim polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    6 dużych liści kapusty
    2 duże ziemniaki
    1 cebula
    150 g pieczarek
    100 g kaszy gryczanej prażonej
    1/2 l bulionu może być z kostki
    Sos pieczarkowy:
    200 g pieczarek
    100 ml jogurtu greckiego
    woda
    masło
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Odsączmy z wody i odkładamy do przestudzenia.
  • 2. Farsz: pieczarki i cebulę drobno posiekać i przesmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kaszę gryczaną oraz pieczarki z cebulą. Doprawić pieprzem.
  • 3. Z liści usuwamy twardy głąb, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki (może wyciekać płyn ale to nic). Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy temp. do 150 st. C i nakrywamy naczynie z gołąbkami folią aluminiową i wstawiamy jeszcze na 60 minut.
  • 4. Sos pieczarkowy: Pieczarki kroimy w drobne plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy jogurt grecki wymieszany z dwoma łyżkami wody i doprawiony pieprzem. Gotujemy ok. 3 minut, aż sos zgęstnieje.
    Gołąbki wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na talerze i podajemy z sosem.

Porady

Powstały farsz powinien być wodnisty ale nie należy się martwić bo w trakcie duszenia farsz nie wypłynie dzięki skrobi z ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować