Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem zrobić je w innej wersji. Tym razem postawiłem na kaszę gryczaną. Polecam ,pycha ;)
2 godz.
Składniki:
średniej wielkości kapusta włoska
500 g karkówki
300 g szynki wieprzowej
duża marchewka
200 g kaszy gryczanej
cebula
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
2 jajka
łyżka ostrej musztardy
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
300 ml bulionu warzywnego
sól ,pieprz
Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
Podałem z sosem pomidorowym.
Komentarze