Gołąbki z kaszą gryczaną

5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem zrobić je w innej wersji. Tym razem postawiłem na kaszę gryczaną. Polecam ,pycha ;)

  • 2 godz.

Składniki:


  • średniej wielkości kapusta włoska
    500 g karkówki
    300 g szynki wieprzowej
    duża marchewka
    200 g kaszy gryczanej
    cebula
    4 ząbki czosnku
    pęczek koperku
    2 jajka
    łyżka ostrej musztardy
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    300 ml bulionu warzywnego
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
    Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
    Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
    Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
    Podałem z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować