Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus

0 (0 ocen)

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus

Składniki:

  • • 1 kapusta włoska średnia
    • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki
    • 1 szklanka kaszy kuskus
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera średniego
    • biała część poru
    • 1 cebula
    • ząbek czosnku
    • kilka płatków suszonego pomidora
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • kawałek ostrej papryki
    • oliwa
    • 1/2 l rosołu
    • posiekana natka pietruszki
    sos
    • 1 słoik pomidorów w sosie własnym
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki płaskie
    • 2 łyżki papryki słodkiej
    • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić
  • 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście, Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st
  • 3. sos
    W garnku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę podsmażyć wlać 300 ml wody i pomidory mieszać aż powstanie sos dodać przyprawy i zmiksować blenderem Jakby sos był zbyt gęsty dolać trochę wody
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Przyprawy Warzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować