Gołąbki "jak u mamy"

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ich smak przypomina mi dzieciństwo. Moja mama przygotowywała podobne gołąbki dla nas, a teraz ja robię je dla swojej rodziny. Moja córka za nimi przepada. Są dość pracochłonne, ale ten smak wynagradza trud.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    duża główka białej kapusty
    1,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
    2 średnie cebule
    2 szklanki ryżu
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    jarzynka (ok. 2 płaskie łyżki)
    pieprz mielony (ok. łyżeczki)
    majeranek (ok. łyżeczki)
    Sos pomidorowy:
    szklanka wywaru spod duszenia gołąbków (lub szklanka dowolnego bulionu)
    3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 kopiaste łyżeczki mąki
    ząbek czosnku
    jarzynka, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki "jak u mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki 1. Kapustę sparzyć, zdjąć delikatnie liście. Z liści ściąć najgrubszy nerw. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na oleju. W misce wymieszać ryż, mięso, cebulkę, jajka i przyprawy.
  • Gołąbki 2. Na grubszej stronie liścia nakładać po ok. 2 łyżki farszu i nadać owalny kształt.
  • Gołąbki 3. Gołąbki ciasno zwijać, zawijając brzegi (boki) liścia do środka.
  • Gołąbki 4. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty, po czym ciasno rozłożyć gołąbki. Można ułożyć kilka warstw, lub użyć kilku garnków. Gołąbki podlać bulionem (może być z kostki) do 3/4 wysokości i dusić na małym ogniu ok. 1h-1,5h w zależności od wielkości.
  • Gołąbki 5. Ugotować sos: Wywar zagotować, dodać przecierek, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, aby nie było grudek, wlać do sosu, zagotować, mieszając. Gołąbki podawać polane obficie sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować