Ich smak przypomina mi dzieciństwo. Moja mama przygotowywała podobne gołąbki dla nas, a teraz ja robię je dla swojej rodziny. Moja córka za nimi przepada. Są dość pracochłonne, ale ten smak wynagradza trud.
2 godz. 40 min
Składniki:
Gołąbki:
duża główka białej kapusty
1,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
2 szklanki ryżu
3 jajka
2 łyżki oleju
jarzynka (ok. 2 płaskie łyżki)
pieprz mielony (ok. łyżeczki)
majeranek (ok. łyżeczki)
Sos pomidorowy:
szklanka wywaru spod duszenia gołąbków (lub szklanka dowolnego bulionu)
3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
2 kopiaste łyżeczki mąki
ząbek czosnku
jarzynka, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Gołąbki "jak u mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę sparzyć, zdjąć delikatnie liście. Z liści ściąć najgrubszy nerw. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić, ostudzić. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na oleju. W misce wymieszać ryż, mięso, cebulkę, jajka i przyprawy.
2.Na grubszej stronie liścia nakładać po ok. 2 łyżki farszu i nadać owalny kształt.
3.Gołąbki ciasno zwijać, zawijając brzegi (boki) liścia do środka.
4.Na dnie garnka ułożyć liście kapusty, po czym ciasno rozłożyć gołąbki. Można ułożyć kilka warstw, lub użyć kilku garnków. Gołąbki podlać bulionem (może być z kostki) do 3/4 wysokości i dusić na małym ogniu ok. 1h-1,5h w zależności od wielkości.
5.Ugotować sos: Wywar zagotować, dodać przecierek, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, aby nie było grudek, wlać do sosu, zagotować, mieszając. Gołąbki podawać polane obficie sosem.
Komentarze