Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę należy bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce. Ja się w tym wypadku ratuję robotem kuchennym ( robi to dokładniej i szybciej ).
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( powinien być lekko twardy ).
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju.
Do miski wkładamy mięso, kapustę, ostudzony ryż, połowę przesmażonej cebuli, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy ( najlepiej wyrobić dokładnie ręką ).
Z gotowej masy formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z obu stron.
Obsmażone kotleciki przekładamy do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalewamy je bulionem, dodajemy pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy.
Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pod koniec można zdjąć pokrywkę i w ten sposób zredukować ilość sosu.
Gotowe gołąbki podajemy z ziemniakami.
Komentarze