Gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 40 min

Odkąd pierwszy raz zrobiłam te gołąbki, nie mam ochotę na tradycyjne, zawijane. Te są równie smaczne, a mniej pracochłonne.

  • 40 min

Składniki:


  • 500 g mielonej wieprzowiny
    500 g kapusty
    100 g ryżu
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    mąka do obtoczenia gołąbków
    ok. 1,5 litra bulionu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę należy bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce. Ja się w tym wypadku ratuję robotem kuchennym ( robi to dokładniej i szybciej ).
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( powinien być lekko twardy ).
    Cebule obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju.
    Do miski wkładamy mięso, kapustę, ostudzony ryż, połowę przesmażonej cebuli, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy ( najlepiej wyrobić dokładnie ręką ).
    Z gotowej masy formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju z obu stron.
    Obsmażone kotleciki przekładamy do dużego rondla lub głębokiej patelni, zalewamy je bulionem, dodajemy pozostałą cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy.
    Dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pod koniec można zdjąć pokrywkę i w ten sposób zredukować ilość sosu.
    Gotowe gołąbki podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować