Gofry z cukinią

4.5 (149 ocen)

  • 20 min

Wypróbowane na dzieciach (swoich i sąsiadów). Fantastyczne, zdrowe przez dodanie do ciasta startej cukinii. Niezwykłe przez to, że po lekkim ostygnięciu stają się sztywne i chrupiące. Słodkie, cukinia nie jest wyczuwalna w smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na ok. 5 sztuk:
    100 g bardzo młodej cukinii
    szczypta soli
    100 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g cukru (można dać troszkę mniej, ok. 40g)
    100 ml mleka
    1 jajko
    25 g masła lub margaryny
    pól łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić szczyptą soli, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, jajko, stopioną i ostudzoną margarynę i cukier waniliowy. Krótko zmiksować. Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy, smażyć zależnie od jej mocy, ok. 5- 7 minut. Podawać z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Ja podałam z domowej roboty galaretką malinową, malinami i borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować