Wypróbowane na dzieciach (swoich i sąsiadów). Fantastyczne, zdrowe przez dodanie do ciasta startej cukinii. Niezwykłe przez to, że po lekkim ostygnięciu stają się sztywne i chrupiące. Słodkie, cukinia nie jest wyczuwalna w smaku.
20 min
Składniki:
Przepis na ok. 5 sztuk:
100 g bardzo młodej cukinii
szczypta soli
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru (można dać troszkę mniej, ok. 40g)
100 ml mleka
1 jajko
25 g masła lub margaryny
pól łyżeczki cukru waniliowego
Gofry z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić szczyptą soli, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z soku, przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, jajko, stopioną i ostudzoną margarynę i cukier waniliowy. Krótko zmiksować. Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy, smażyć zależnie od jej mocy, ok. 5- 7 minut. Podawać z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Ja podałam z domowej roboty galaretką malinową, malinami i borówkami.
Komentarze