Pyszne gofry warzywne,idealne na ciepłe sniadanie,kolację ale moze być też drugim daniem.Jesli nie mamy gofrownicy mozemy upiec je jak placuszki na patelni
30 min
Składniki:
1 cukinia -ok.30 dag
1 mała cebula
1/3 kostki masła
5 jajek
sól-2 łyżeczki
,pieprz-1 łyżeczka
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
dodatkowo:
peczek szczypiorku
25 dag twarozku z ziołami
Gofry z cukinią i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię drobno kroimy w kosteczkę,siekamy też cebulkę
2.Do miseczki wrzucamy jajka,pokrojone masło oraz sól i pieprz.Wszystkie miksujemy na gładko
3.Dalej miskując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,a na koniec mleko.Miksujemy.Ciasto jest rzadki,ale po dodaniu cukini bedzie mialo konsystencję gęstej smietany
4.Dodajemy pokrojoną cukinię i cebulkę,mieszamy dokładnie.
5.Tak przyrządzone ciasto wylewamy cienką warstwą do wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
6.Zapeikamy ok.3 minut na rumiano
7.Do twarozku dodajemy pokrojony szczypiorek,z takim twarozkiem podajemy gofry
Komentarze