Gofry z cukinią i sosem tzatziki

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybkie, proste i przede wszystkim pyszne danie. Nadaje się na imprezę, grilla do znajomych, jako 2 śniadanie ( na zimno smakują równie dobrze), samodzielna potrawa Danie dla osób, które zaczynają swoją zabawę w gotowanie ale również dla mistrzów sztuki kulinarnej :) podany przepis jest na okolo 20 gofrów. NAJWAZNIEJSZE: wystarczy zwykła gofrownica z marketu :)

02.2019 Marta K 440
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

2 średnie cukinie
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garści żółtego sera ( startego na tarce)
pół szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
odrobina kurkumy dla koloru ( czyt. szczypta)
odrobina imbiru w proszku ( nie trzeba jej dodawać jeśli ktoś nie lubi)
opcjonalnie zioła ( ja dodaje szczypior i lubczyk ale równie dobrze nada się pietruszka, tymianek, koperek)
olej lub masło ( do posmarowania ścianek gofrownicy)

sos tzatziki:
1 jogurt grecki
1 ogórek zielony
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny
koperek lub mięta kilka listków ( mięta dodaje orzeźwienia)

Sposób przygotowania przepisu:

Gofry z cukinią i sosem tzatziki

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy, mieszkamy i odstawiamy na jakieś 2-3 minuty.
    Nadmiar wody, który powstał wylewamy i dodajemy resztę składników.
    Wszystko razem mieszamy dużą łyżką ( powstała masa powinna być konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki a jeśli za gęsta to odrobinę wody).
    Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem lub rozpuszczonym masłem i wylewamy powstałe ciasto.
    * Jeżeli wlejesz odrobinę ciasta na środek to powstaną okrągłe gofry jak na zdjęciu, natomiast jeśli dodasz więcej ciasta to powstaną normalne, regularne gofry
    *nie podam czasu pieczenia bo każda gofrownica jest inna. Najlepiej zaglądać do środka. Gofry są gotowe kiedy będą zrumienione z wierzchu

    Sos tzatziki
    Ogórka ścieramy na tarce, posypujemy solą i wyduszamy nadmiar wody.
    Dodajemy jogurt grecki, czosnek ( przeciśnięty przez praskę), pieprz i sól (z tą jednak uważamy bo wcześniej dodaliśmy ją już do ogórka).
    Można też kupić gotową mieszankę do tzatziki i dodać tylko ogórka i jogurt:)

    Wszystko razem podajemy jako danie główne lub jakoś dodatek do kurczaka np z grilla :)

Porady

* można zastąpić cukinię innymi sezonowymi warzywami jak np marchewka lub owocami jabłkiem, bananem lub maliną ( wtedy do ciasta dodajemy 2 łyżki cukru zamiast soli i pieprzu i nie podajemy ich wtedy z tzatziki:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniawegetariańskieszybkietanie

Komentarze

Podobne przepisy

Grillowana kiełbasa z sosem tzatziki

Dodane przez: Mienta

Grillowana kiełbasa z sosem tzatziki

Wydawałoby się, że sos tzatziki...

Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem czosnkowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Gofry gryczane z brokułem i domowym sosem...

Pyszne, zdrowe i co najważniejsze...

Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym

Smaczny kurczak w z młodą cukinią...

placuszki z cukinii

Dodane przez: paulam

placuszki z cukinii sosem tzatziki

przepis , który nauczyłam się robić...

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowym z cukinią i pieczarkami

Dodane przez: monika016

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowym z cukinią...

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek,...

Filet z kurczaka w sosie tzatziki

Dodane przez: monika016

Filet z kurczaka w sosie tzatziki

Gorący filet polany zimnym, orzeźwiającym...