Chrupiące gofry z truskawkami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiące, lekkie gofry z orzeźwiającymi truskawkami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Gofry:
    2 jajka
    340g mąki pszennej
    1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru pudru
    szczypta soli
    olej do wysmarowania gofrownicy

    Frużelina truskawkowa:
    200g truskawek
    30 cukru
    80ml wody
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    bita śmietana
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Gofry

Chrupiące gofry z truskawkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce.
  • 3. Frużelina truskawkowa:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Gotowe gofry podawać z frużeliną truskawkową, bitą śmietaną i plasterkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować