Gniazdka rabarbarowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i mleka przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok.2 cm. Wycinać koła i mniejszą szklaneczką zrobić wgłębienia. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.
3.Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i w dołki wycisnąć nadzienie. Można też nakładać łyżeczką. Na środku wcisnąć truskawkę a dookoła położyć kawałki rabarbaru, wcześniej obranego i pokrojonego. Składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć w palcach, posypać drożdżówki. Piec 15 - 18 minut w temp. 180 stopni
Komentarze