Gniazdka rabarbarowo - truskawkowe

0 (0 ocen)

Małe drożdżówki z twarogiem i pierwszym wiosennym rabarbarem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    150 g mąki krupczatki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    40 g drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    50 g masła
    2 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    80 ml śmietany słodkiej

    Nadzienie:
    250 g twarogu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    4 łyżeczki masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    2 łodygi rabarbaru
    ok. 20 sztuk truskawek
    1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazdka rabarbarowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i mleka przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Formowanie 2. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok.2 cm. Wycinać koła i mniejszą szklaneczką zrobić wgłębienia. Brzegi drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Nadziewanie 3. Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i w dołki wycisnąć nadzienie. Można też nakładać łyżeczką. Na środku wcisnąć truskawkę a dookoła położyć kawałki rabarbaru, wcześniej obranego i pokrojonego. Składniki kruszonki włożyć do miski i rozetrzeć w palcach, posypać drożdżówki. Piec 15 - 18 minut w temp. 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować