Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

  • wyświetlono: 1902 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest przepyszne, rozpływa się w ustach. Delikatne z owocami i przepyszną kruszonką. Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo. Więcej przepisów na moim blogu www.sweetcakes.pl

Sweetcakes
  • 90min

Składniki

Składniki na kruszonkę:

-115g masła (roztopionego)
-160g brązowego cukru
-1/4 łyżeczki soli
-160g mąki pszennej


Składniki na ciasto:

-225g świeżego rabarbaru
-225g świeżych truskawek
-1.5 łyżki stołowej brązowego cukru
-200g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-170g masła w temperaturze pokojowej
-140g cukru pudru
-2 duże jajka
-1 łyżeczke ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rabarbarowo- truskawkowe

  • 1. Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 23cmX23cm

    Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki o szerokości 0,5cm a rabarbar pokroić na szerokość ok.1 cm.

    Piekarnik rozgrzać do 175C. Formę wysmarować masłem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Kruszonka:

    Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wlać roztopione masło i wyrobić kruszonkę.
  • 3. Ciasto:

    W misce wymieszać pokrojony rabarbar, truskawki z 50g mąki i 1.5 łyżki stołowej cukru. Odstawić

    W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii . Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniową wymieszaną wcześniej mąkę (150g) z proszkiem i solą. Miksować do połączenia się składników.
  • 4. Ciasto przełożyć do formy wyrównać. Truskawki i rabarbar wymieszany z mąką rozłożyć na cieście. Całość posypać przygotowaną wcześnie kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50-55 min ( do tzw suchego patyczka). Wystudzić. Podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego:-)

Porady

Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo. W

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaTruskawkiDeserRabarbarkruszonkaciasta z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: ewelinapac

Delikatne ciasto rabarbarowo-brzoskwiniowe

Bardzo lubię biszkoptowe ciasta...

Ciasto rabarbarowe

Dodane przez: kiziolek201

Ciasto rabarbarowe

Pyszne ciasto rabarbarowe do kawy

Ciasto rabarbarowe

Dodane przez: jusia325

Ciasto rabarbarowe

Ciasto rabarbarowe jest dość oryginalnym...

Ciasto rabarbarowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto rabarbarowe

Latem piekę ciasta z owocami. Nie...

rabarbarowo poziomkowa pianka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto rabarbarowo-poziomkowa pianka

Lekkie i orzeźwiające ciasto, które...

image-0tg74mi

Dodane przez: kinia0128

Ciasto rabarbarowe

Ciasto z odrobina kwasności ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE