Podejrzewam, że nie ma osoby która by się nie skusiła na takie pyszne, śniadaniowe drożdżówki. Połączenie rabarbaru i truskawek jest pyszne. Do tego pulchne ciasto, chrupiąca kruszonka i słodki lukier. Czego można chcieć więcej?
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 600 g mąki,
• 3 jajka,
• 12 dag masła,
• 1 szklanka letniego mleka,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• Szczypta soli,
Dodatkowo:
• Jajko do posmarowania wierzchu,
• Około 0, 5 litrowa miseczka truskawek na nadzienie,
• 4 łodygi rabarbaru na nadzienie
Rabarbarowo- truskawkowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki rozpuszczamy w letnim mleku. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut (na ile starczy nam sił). W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie które odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
2.W trakcie gry ciasto wyrasta truskawki przepłukujemy, osuszamy i i usuwamy z nich szypułki. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 45 x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm). Rozwałkowane ciasto dzielimy wzdłuż krótszego boku na około 15 pasków (tyle wyjdzie drożdżówek).
3.Każdy pasek zlepiamy końcami, formując kółko.
4.Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
5.Powstałe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie w środkach ósemek wykonujemy dwa zagłębienia. Najlepiej wykonać je spodem literatki.
6.Wierzch drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy przekrojone na polowe truskawki, a w środek drugiego pokrojony rabarbar.
7.Całość obficie posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
Upieczone wyjmujemy i studzimy. Ja moje dodatkowo polałam delikatnie lukrem. Gdy lukier zastygnie, a drożdżówki ostygną można się częstować.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki.
LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.
Komentarze