Gniazdka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Te ptysie z dziurką smakują niezrównanie, zwłaszcza gdy są świeżo usmażone. Powstały ze słonawego ciasta ptysiowego, ale stają się naprawdę słodkie dzięki polewie lukrowej z cukru pudru i rumu.

  • 50 min

Składniki:

  • Na ok. 18 szt.

    Ciasto:

    - 240 g mąki;
    - 225 ml wody;
    - 6 jajek;
    - 4 łyżki oleju;
    - 1 łyżeczka cukru;
    - szczypta soli;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - tłuszcz do smażenia;
    - papier śniadaniowy.

    Polewa lukrowa:

    - 200 g cukru pudru;
    - 3-4 łyżki białego rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Zagotować w garnku 225 ml wody z olejem, cukrem i solą. Wsypać całą mąkę naraz do wrzącej wody. Mieszać, aż ciasto zacznie odrywać się od dna garnka. Zdjąć garnek z ognia. Poczekać kilka minut, aż ciasto ostygnie. Dodawać kolejno jajka, mieszając je z ciastem mikserem, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Dodać proszek do pieczenia.
    Rozgrzać tłuszcz do smażenia do 180 °C. Wyciąć z papieru śniadaniowego 6 pasów (po 15 cm szerokości); posmarować je olejem. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką gwiazdkową. Wycisnąć na każdy pas papieru po 3 obwarzanki. Przenieś je na pasie do gorącego tłuszczu, zanurzyć papier i poczekać, aż się ześlizgną. Smażyć tak długo, żeby stały się złotożółte. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik.
    Przygotować lukier, ucierając cukier puder z rumem. Ciepłe obwarzanki maczać górną połówką w lukrze i odłożyć, żeby lukier wysechł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować