Te ptysie z dziurką smakują niezrównanie, zwłaszcza gdy są świeżo usmażone. Powstały ze słonawego ciasta ptysiowego, ale stają się naprawdę słodkie dzięki polewie lukrowej z cukru pudru i rumu.
50 min
Składniki:
Na ok. 18 szt.
Ciasto:
- 240 g mąki;
- 225 ml wody;
- 6 jajek;
- 4 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- tłuszcz do smażenia;
- papier śniadaniowy.
1.Wykonanie:
Zagotować w garnku 225 ml wody z olejem, cukrem i solą. Wsypać całą mąkę naraz do wrzącej wody. Mieszać, aż ciasto zacznie odrywać się od dna garnka. Zdjąć garnek z ognia. Poczekać kilka minut, aż ciasto ostygnie. Dodawać kolejno jajka, mieszając je z ciastem mikserem, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Dodać proszek do pieczenia.
Rozgrzać tłuszcz do smażenia do 180 °C. Wyciąć z papieru śniadaniowego 6 pasów (po 15 cm szerokości); posmarować je olejem. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką gwiazdkową. Wycisnąć na każdy pas papieru po 3 obwarzanki. Przenieś je na pasie do gorącego tłuszczu, zanurzyć papier i poczekać, aż się ześlizgną. Smażyć tak długo, żeby stały się złotożółte. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik.
Przygotować lukier, ucierając cukier puder z rumem. Ciepłe obwarzanki maczać górną połówką w lukrze i odłożyć, żeby lukier wysechł.
Komentarze