Ciasteczka czekoladowe z orzechami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Ubić masło, cukier, sól i cukier waniliowy na puszystą masę mikserem z końcówkami do piany. Dodać jajko i wymieszać.
Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę, orzechy i migdały grubo posiekać, także dodać do masy i wszystko dobrze wymieszać.
Nałożyć na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4-5 cm. Widelcem rozpłaszczyć nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Piec przez 15 minut.
Wyjąc ciasteczka z piekarnika i studzić kilka minut na blasze. Ciasteczka najlepiej podawać, gdy są jeszcze ciepłe, gdyż zawarte w nich kawałki czekolady będą wtedy miękkie. Po ostudzeniu można je włożyć do szczelnie zamkniętej puszki i przechowywać przez ponad 5 dni.
Porady
Jeśli uda nam się zachować kilka (co nie jest proste :-), można je będzie pokruszyć i dodać do jogurtu. W takiej formie uwielbiają je dzieci.
Komentarze