Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne

4.48 (204 ocen)

  • 60 min

To klasyczne kruche ciasteczka o maślanym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g miękkiego masła
    - 150 g cukru
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka rumu
    - 1 torebka cukru waniliowego
    - 150 g mielonych migdałów
    - 350 g mąki
    - 2-3 łyżki mleka
    - szczypta soli

    Do przystrojenia
    - 2 czekolady (mleczna i gorzka)
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy masło, cukier, żółtka, rum i cukier waniliowy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy, ciągle mieszając, mielone migdały, mąkę i sól, na zmianę z mlekiem.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę oprószamy mąką. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką. Wyciskamy z rękawa na blachę obwarzanki w odstępach 3 cm. Im grubsze będą obwarzanki, tym mniej będą się później łamać. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka będą złotożółte. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 5 minut na blasze, potem zdejmujemy i studzimy do reszty.
    Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeśli jest za gęsta możemy dodać kilka łyżek mleka. Każde ciasteczko zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie. Odkładamy do wyschnięcia.

Porady

Można zapiec je chwilę w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować