Galette z malinami i ricottą (jednoporcjowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć ze sobą mąkę z solą. Dodać pokrojone w kawałeczki masło i zmiksować za pomocą blendera. W osobnej misce ubić jogurt naturalny i wodę. Dodać do mąki z masłem. Ciasto zagnieść palcami (lub drewnianą łyżką) zagnieść ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut. Serek ricotta ubić z cukrem pudrem. Po upływie czasu piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, a następnie rozwałkować je na stolnicy (podsypać mąką w razie potrzeby) na okrąg. Przełożyć na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć i rozsmarować serek ricotta z cukrem pudrem, ułożyć maliny, zawinąć krawędź ciasta do środka. Piec około 20-30 minut (grzanie: góra i dół).
Komentarze