GALETTE Z MALINAMI I RICOTTĄ (jednoporcjowe)

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Jednoporcjowa przyjemność we francuskim klimacie!

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ciasto:
    -60g mąki pszennej pełnoziarnistej
    -szczypta soli
    -20g zimnego masła
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    -2 łyżki lodowatej wody
    nadzienie:
    -maliny
    -50g serka ricotta
    -1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galette z malinami i ricottą (jednoporcjowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć ze sobą mąkę z solą. Dodać pokrojone w kawałeczki masło i zmiksować za pomocą blendera. W osobnej misce ubić jogurt naturalny i wodę. Dodać do mąki z masłem. Ciasto zagnieść palcami (lub drewnianą łyżką) zagnieść ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut. Serek ricotta ubić z cukrem pudrem. Po upływie czasu piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, a następnie rozwałkować je na stolnicy (podsypać mąką w razie potrzeby) na okrąg. Przełożyć na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć i rozsmarować serek ricotta z cukrem pudrem, ułożyć maliny, zawinąć krawędź ciasta do środka. Piec około 20-30 minut (grzanie: góra i dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować